Actueel

Pensioennieuws september 2022: Prinsjesdag

Prinsjesdag 2022 vanuit de Koninklijke Schouwburg Den Haag

In tegenstelling tot vorig jaar, toen het kabinet demissionair was en er niet veel nieuws te melden was, stond Prinsjesdag 2022 in het teken van veel nieuwe maatregelen. En er was nog meer nieuw: voor het eerst werd de Troonrede uitgesproken in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, aangezien de Ridderzaal nog verbouwd wordt.

Veel aandacht ging zoals verwacht uit naar het prijsplafond voor gas en elektriciteit. Tot op het laatste moment werd er overlegd over dit plan, waarbij de overheid een deel van de energienota over gaat nemen tot een maximum van 1200m3 gas en 2400 kWh elektriciteit. De precieze uitwerking van het plan moet nog volgen. Ook trekt het kabinet ruim €17 miljard uit voor de ondersteuning van de koopkracht, om de toegenomen inflatie te compenseren.

Overige belangrijke punten uit de plannen voor volgend jaar die mogelijk effect hebben op uw inkomen, vermogens- of pensioenopbouw:

 • De eerste schijf van de inkomstenbelasting wordt verlaagd van 37,07% naar 36,93%, want “werken moet lonen”.
 • Het lage tarief van de vennootschapsbelasting stijgt van 15% naar 19%. Bovendien eindigt het lage tarief al bij €200.000 winst, dit was €395.000.
 • ‘Inkomen uit aanmerkelijk belang’ gaat van één tarief naar twee in 2023: 24,5% voor de eerste € 67.000 aan inkomsten en 31% voor alles daarboven.
 • De belasting op het rendement van vermogen gaat volgend jaar omhoog van 31% naar 34%. Het bedrag waarover je geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen gaat wel iets omhoog van €50.000 euro naar €57.000.
 • Eerder schreven we al, dat het huidige box-3 stelsel volgens de Hoge Raad in strijd is met Europese wetgeving.  Daarom zal er “vanaf 2026 en nieuw stelsel voor box 3 komen waarin het werkelijke rendement op vermogen wordt belast”, aldus de overheid. Voor de tussenliggende jaren komt er een overbruggingswet waarbij wordt gekeken naar het daadwerkelijk behaalde rendement. Meer informatie hierover op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/vermogen-en-wonen/box-3.
 • De zelfstandigenaftrek gaat in stappen verder omlaag, van € 6310 in 2022 naar € 900 in 2027.
 • De fiscale oudedagsreserve (FOR) wordt afgeschaft. Concreet betekent dit dat vanaf 1 januari 2023 ondernemers hun oudedagsreserve niet meer kunnen verder opbouwen. Kort gezegd heeft u de keuze tussen het bedrag vrij laten komen en alsnog belasting betalen of overzetten naar een ander pensioenproduct. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.
 • Gepensioneerde ondernemers die nu al een al ODV (oudedagsverplichting)-uitkering ontvangen, krijgen (met terugwerkende kracht en onder bepaalde voorwaarden) alsnog de mogelijkheid om die over te zetten naar een lijfrente. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
 • De doelmatigheidsmarge op het gebruikelijk loon voor dga’s wordt afgeschaft. De dga wordt geacht een loon te krijgen dat normaal is voor het niveau en de duur van zijn arbeid. Eén van de manieren om dat te bepalen is om te kijken naar het loon van de meest vergelijkbare dienstbetrekking van een werknemer buiten de organisatie. Daar mocht de dga tot nu toe 75% van nemen. Vanaf volgend jaar is dat gewoon het volledige loon, dus 100%.

Een zeer volledige samenvatting van alle aangekondigde maatregelen is te vinden op:

 • https://www.businessinsider.nl/prinsjesdag-2022-belasting-maatregelen-ondernemers/
 • Benieuwd naar de gevolgen voor uw pensioen(vermogen)? Thijs Pensioenconsultants helpt u graag!

  Photo by Marjoline Delahaye on Unsplash

  Laat uw reactie achter

  Copyright ©2013. All Rights Reserved.