Actueel

Pensioennieuws juni 2020

Thijs Pensioenconsultants - Pensoioennieuws juni 2020

Eindelijk pensioenakkoord

Na meer dan tien jaar onderhandelen tussen overheid, vakbonden en werkgevers lag er halverwege deze maand eindelijk een pensioenakkoord. Dit akkoord moet nog wel langs de vakbonden, door de Tweede en Eerste Kamer en langs de DNB voordat het definitief wordt. Uiterlijk 1 januari 2026 zou er een nieuw pensioenstelsel moeten zijn.

In het nieuwe stelsel krijgt iedereen een premie waarmee je pensioenvermogen kunt opbouwen. Hoeveel je uiteindelijk opbouwt, hangt helemaal af van de rendementen die worden gehaald op basis van die premie. Gaat het goed met de beurzen, gaat het goed met je pensioen en omgekeerd.

Dat is een groot verschil met het huidige systeem. Op dit moment ontvangen werknemers op hun pensioendatum een vooraf bepaald bedrag, bijvoorbeeld 70% van hun gemiddelde loon. Dit was een belofte, welke verdwijnt in het nieuwe stelsel.

De reacties zijn dan ook niet onverdeeld positief. Zie onderstaande externe links voor een complete uitleg van het nieuwe akkoord en enkele reacties hierop:

Plan vermogensrendementsheffing van tafel

Op 24 juni kwam naar buiten dat staatssecretaris Vijlbrief de plannen van zijn voorganger Snel m.b.t. de vermogensrendementsheffing in box 3 geschrapt heeft.

Het plan van Snel hield in, dat spaarders geen belasting meer hoefden te betalen over hun spaargeld in box 3, maar dat tegelijkertijd wel met een hoog fictief rendement wordt gerekend voor beleggers.Vijlbrief vindt dit verschil te groot en ook oneerlijk. Hij gaat daarom werken aan een ander plan, voor zowel de korte als lange termijn, dat gunstiger uitpakt voor kleine spaarders en beleggers.

Lees verder: https://www.accountancyvanmorgen.nl/2020/06/24/vijlbrief-schrapt-voorgenomen-aanpassing-box-3-heffing/

Stichting van de Arbeid komt met aanvalsplan voor werknemers zonder pensioen

De Stichting van de Arbeid presenteerde op 12 juni haar “Aanvalsplan witte vlek pensioenen”. Dit aanvalsplan werd opgesteld n.a.v. de resultaten van een onderzoek van het CBS uit 2019, waaruit bleek dat ca 13% van de werknemers in Nederland geen aanvullend pensioen opbouwde.  Dit zijn niet alleen zzp-ers, maar bijvoorbeeld ook (jonge of kleine) bedrijven die nog geen pensioenregeling hebben.

In het aanvalsplan zet de Stichting van de Arbeid diverse acties en maatregelen op een rij. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van deze maatregelen komt bij diverse partijen te liggen: bij cao-partijen, maar ook bij allerlei andere partijen zoals pensioenuitvoerders, de Kamer van Koophandel, accountants en werkgevers. Eerste stap is dat zij zelf voorlichting krijgen, maar daarna wordt van hen een actieve(re) rol in de informatievoorziening over de pensioenregeling verwacht.

Download hier het aanvalsplan: https://www.stvda.nl/-/media/stvda/downloads/publicaties/2020/aanvalsplan-witte-vlek-pensioenen-2020.pdf?la=nl&hash=B4CC6AFC145A61839F992DF0431D9B94

Laat uw reactie achter

Copyright ©2013. All Rights Reserved.