Actueel

Ex-partner uitkopen uit eigen woning met NHG wordt makkelijker

Uitkopen ex-partner eigen woning NHG

De huidige coronacrisis heeft veel gevolgen. Zo verwacht de vFAS, de vereniging van familierechtadvocaten, “een grote piek in het aantal echtscheidingen, mogelijk wel tienduizend meer dan normaal.” (Bron: ad.nl) De coronacrisis zorgt ervoor dat je nu niet kan weglopen voor zaken waar dat voorheen wel kon. Hierbij lopen irritaties en spanningen op, en in het uiterste geval leidt dit dus tot een echtscheiding.

Vaak wordt een scheiding gezien als een geheel nieuwe start en het aanbreken van een periode dat alles (financieel) weer kan. Maar al snel komt men tot het pijnlijke inzicht dat de werkelijkheid anders is.

Stellen die uit elkaar gaan hebben vaak een eigen woning. In de meeste gevallen wil één van de twee in de huidige woning blijven wonen. Daarvoor is het nodig de ex-partner uit te kopen. Echter, als de woning in de tussentijd in waarde is gestegen, moet ook de helft van de overwaarde worden opgebracht. Aangezien niet iedereen dit bedrag direct beschikbaar heeft, is een herfinanciering nodig. Regelmatig volgt een teleurstelling als de geldverstrekker niet wil meewerken. Verkoop van de woning blijkt dan toch vaak noodzakelijk.

Er is nu goed nieuws te melden: er zijn versoepelingen ingevoerd voor huizen met NHG. Voor het aflsuiten van de nieuwe hypotheek wordt niet meer gekeken naar wat er maximaal geleend kan worden, maar naar de totale hypotheeklasten van de partner die in de woning blijft. Kan hij of zij die betalen naar oordeel van de hypotheekverstrekker, dan mag volgens de NHG de aanvullende lening voor de overwaarde bij de hyptheek worden opgeteld. Let op: het gaat hierbij om woningen met een aankoopprijs onder de € 310.000.

Voor meer informatie, zie dit artikel op de website van de NHG: https://www.nhg.nl/Over-NHG/Nieuws/Actueel-detail/uitkoop-van-een-ex-partner-bij-een-scheiding-makkelijker-met-een-nhg-lening

Afbeelding van Shahid Abdullah via Pixabay

Laat uw reactie achter

Copyright ©2013. All Rights Reserved.